La conservació química dels aliments


PROCEDIMENTS QUÍMICS DE CONSERVACIÓ:

Es basen en l’addició d’altres substàncies químics als aliments. 
Exemples: La salaó s’afegeix sal.

La salaó és una tècnica molt antiga, que ja s'utilitzava en temps de Mesopotàmia, abans del 2000 a.C. Consisteix a cobrir de sal els aliments per reduir-ne la humitat i crear un medi on els microorganismes no es puguin desenvolupar. El pernil i les anxoves són exemples típics d'aquest tipus de conservació.

L'ensucrament o l'almívar,és un mètode que consisteix a tenir els aliments, normalment la fruita, en una solució saturada de sucre després d'haver-los esterilitzat per mitjà de la cocció. Es conserven per aquest procediment les confitures i les melmelades.

La fermentació, es basa en el creixement i l'acció selectiva de certs microorganismes desitjables sobre els aliments que impedeixen el creixement dels microorganismes nocius. Hi ha diversos tipus de fermentació. Es conserven per aquest procediment els formatges, els iogurts i derivats làctics, els vins, les cerveses... 

Conserves envinagre o oli,  alguns aliments es conserven dins una solució àcida, generalment vinagre; aquest procediment es coneix com a acidificació. El medi àcid elimina i retarda considerablement la proliferació dels gèrmens patògens (els que produeixen malalties). L'oli també s'utilitza com a conservant. Són exemples d'aquest procediment les conserves de peix, verdures i bolets. 

L'addicció de conservants químics,consisteix a afegir substàncies químiques als aliments envasats per facilitar-ne la conservació. Estan codificats en lletres i números, i és obligatori que figurin especificats als envasos, ja sigui pel nom, o bé pel codi. Productes com la mantega, les begudes refrescants, la cervesa, la melmelada, els embotits... 


Ex:Almívar


No hay comentarios:

Publicar un comentario