MÈTODES
FÍSICS DE CONSERVACIÓ DELS ALIMENTS
Els procediments físics de conservació es
caracteritzen perquè s'actua directament sobre els aliments sense afegir-hi cap
altre element.
Procediments
físics de conservació
La dessecació: Consisteix a reduir el
contingut d’aigua dels aliments usant les condicions ambientals naturals i
exposant-los a l’aire.
Dessecació
del pernil
La
deshidratació: Tècnic semblant a la dessecació. El contingut d’aigua dels
aliments es redueix per l’acció de la calor artificial.
Fruits
secs
La liofilització: Tècnica d’eliminació de
l’aigua per sublimació en aliments prèviament congelats. La sublimació es el
pas de l’estat sòlid a gasós sense passar per líquid.
Cacao
Fumatge:
deshidratar l’aliment aprofitant les propietats antisèptiques i antibacterianes
del fum, i millora les característiques organolèptiques de l’aliment. Salmó
fumat.
Salmó fumat
Envasament al buit: Eliminar l’aire a l’hora
d’envasar els aliments per evitar que s’oxidin. Utilitzada en la conservació
dels embotits.
Embotits
Irradiació: S’utilitza la radiació sobre els
aliments, semblants als raigs X. Destruint tot bacteri.
Aplicació
de calor
Els aliments, s’escalfen, per tal d’eliminar
els gèrmens actius que els malmeten. Els més importants són:
-Pasteurització. Eliminen els gèrmens patògens
sense perjudicar la qualitat del producte. S’escalfen els aliments entre 60 i
90 graus durant uns segons.
-Esterilització. S’eliminen tot tipus de
bacteris. Els aliments s’escalfen amb
temperatures que oscil•len entre els 100 graus i els 140 graus.
-Tractament UHT :els aliments s’escalfen a una
temperatura de 140 graus durant uns segons.
Altres tipus de conservació
-
Refrigeració: Entre 4 i 8 graus. Els aliments es conserven uns quants dies.
- Congelació: Entre -5 i -18 graus. Els
aliments es poden conservar fins a 3 mesos, ex: llet.
-Ultracongelació: Temperatures inferiors a -18 graus. Els
aliments es poden conservar fins a 1 any.
CURIOSITAT
L'any
1809, Napoleó Bonaparte, va oferir un premi de 12000 francs a qui trobés una
solució al problema de l'alimentació de les tropes, ja que els aliments es
feien malbé molt ràpidament. Nicolas François Appert, pastisser de la Xampanya,
va aconseguir el premi en descobrir que si posava al bany maria diversos
productes en un recipient hermètic, el menjar es conservava durant més temps.
No hay comentarios:
Publicar un comentario