La conservació física dels aliments


MÈTODES FÍSICS DE CONSERVACIÓ DELS ALIMENTS
Els procediments físics de conservació es caracteritzen perquè s'actua directament sobre els aliments sense afegir-hi cap altre element.
Procediments físics de conservació
La dessecació: Consisteix a reduir el contingut d’aigua dels aliments usant les condicions ambientals naturals i exposant-los a l’aire.
  Dessecació del pernil
 La deshidratació: Tècnic semblant a la dessecació. El contingut d’aigua dels aliments es redueix per l’acció de la calor artificial.

Fruits secs
La liofilització: Tècnica d’eliminació de l’aigua per sublimació en aliments prèviament congelats. La sublimació es el pas de l’estat sòlid a gasós sense passar per líquid.

Cacao


Fumatge: deshidratar l’aliment aprofitant les propietats antisèptiques i antibacterianes del fum, i millora les característiques organolèptiques de l’aliment. Salmó fumat.
Salmó fumat
Envasament al buit: Eliminar l’aire a l’hora d’envasar els aliments per evitar que s’oxidin. Utilitzada en la conservació dels embotits.
Embotits
Irradiació: S’utilitza la radiació sobre els aliments, semblants als raigs X. Destruint tot bacteri.
Aplicació de calor
Els aliments, s’escalfen, per tal d’eliminar els gèrmens actius que els malmeten. Els més importants són:
-Pasteurització. Eliminen els gèrmens patògens sense perjudicar la qualitat del producte. S’escalfen els aliments entre 60 i 90 graus durant uns            segons. 


-Esterilització. S’eliminen tot tipus de bacteris. Els aliments s’escalfen amb  temperatures que oscil•len entre els 100 graus i els 140 graus.
-Tractament UHT :els aliments s’escalfen a una temperatura de 140 graus durant uns segons.


Altres tipus de conservació
 - Refrigeració: Entre 4 i 8 graus. Els aliments es conserven uns quants dies.
- Congelació: Entre -5 i -18 graus. Els aliments es poden conservar fins a 3 mesos, ex: llet.
-Ultracongelació:  Temperatures inferiors a -18 graus. Els aliments es poden conservar fins a 1 any.


CURIOSITAT
 L'any 1809, Napoleó Bonaparte, va oferir un premi de 12000 francs a qui trobés una solució al problema de l'alimentació de les tropes, ja que els aliments es feien malbé molt ràpidament. Nicolas François Appert, pastisser de la Xampanya, va aconseguir el premi en descobrir que si posava al bany maria diversos productes en un recipient hermètic, el menjar es conservava durant més temps.

No hay comentarios:

Publicar un comentario